Reflux trauma

Alle onderzoeken zijn afgerond. Het slikonderzoek was traumatisch, maar wel een bevestiging op wat we al dachten. 

Ze heeft ernstige reflux, helaas moet ze daar zelf overheen groeien. Ze zit al sinds augustus op de maximale dosering van omeprazol en meer dan dat kun je niet doen.

We hebben het gehad over een operatie (fundoplicatie), maar eigenlijk is dit achterhaald en gebleken minder goed te werken dan gedacht bij kleine kinderen. 

Daarom voeren ze deze ingreep nagenoeg niet meer uit bij kinderen.

Vaste voeding, medicatie en geduld is het enige wat we kunnen doen.


Nu is vaste voeding natuurlijk wel het probleem. We hebben het met de kinderarts, diëtist en pre-logopedist over een hongerprovocatie gehad. En omdat Sanna op gewicht zit durven ze het binnenkort wel aan.


Maar ondertussen zijn we in contact gekomen met een ambulant pedagogisch medewerker die veel ervaring heeft met jongen kinderen met eetproblemen.

We hebben al een paar goede gesprekken met haar gehad en het ook gehad over een hongerprovocatie.

Nu is zij niet tegen een provocatie, want die keuze is aan ons. Maar ze vertelde ons wel over de valkuilen.


Een hongerprovocatie is al geslaagd als een kindje iets eet. Maakt niet uit wat. En vaak eten ze pas iets na dagen of misschien wel weken. Dus dan is het kindje ook weer afgevallen.

De hongerprovocatie zal zeker slagen, maar de vraag is wat krijg je ervoor terug. Je kindje heeft weer een slechte ervaring opgedaan, is afgevallen en verzwakt. En ook wij als ouders zijn weer door een dal gegaan. Daarbij krijg je een kindje mee naar huis die nog steeds slecht eet en waarschijnlijk zeer selectief. Maar hey, ze eet toch?!.


Daarom hebben wij besloten de hongerprovocatie niet te doen. We kiezen liever voor de langere maar duurzamere weg. Samen met de pedagogisch medewerker gaan we thuis intensief aan de slag om Sanna haar trauma te verwerken en haar angsten te overwinnen. En niet alleen die van haar, ook die van ons.

We gaan langzaam uitbreiden naar vaster voedsel en ernaar toe werken om de sonde eruit te kunnen halen. En niet met een methode van uithongeren, frustraties en onzekerheid. Maar met een methode van vertrouwen opbouwen en kleine stapjes nemen.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Nancy (vrijdag, 11 oktober 2019 12:33)

    Ik blijf het fantastisch vinden hoe jullie volharden in deze lastige en moeilijke periode! Goed is het ook dat je het van je afschrijft en ons meeneemt in jullie complexe situatie! Heel veel goede moed verder, en de aanhouder wint!! ☘️☘️